"Skutečné Já na vás čeká, aby vás vzalo dovnitř."
Úvodní stránka
Knihy
Přednášky
Texty
Videa
Fotografie

Ramana Maháriši
Arunáčala
Annamalai svámí
Sádhu Óm
Robert Adams
Kundaliní - síla vědomí
David Frawley

 

 

 

 

Dr. David Frawley (USA) je ředitelem Amerického institutu pro studium véd a Americké rady védické astrologie. Je autorem více než 20 knih věnovaných józe, ajurvédě a védické astrologii.
Zde uveřejněné texty jsou výňatkem z jeho knih.

Nejvyšší energie přísluší samotnému Vědomí. Ve vědomí je síla, která stvořila celý vesmír, třebaže tím není žádným způsobem omezená či zmenšená.

Kde je uvědomování, tam také na příslušném místě vystupuje energie. Proto když toužíme po větším množství energie, potřebujeme jen rozšířit pole našeho uvědomování. Toho však nedosáhneme tím, že budeme mít více informací o světě, ale tím, že rozvineme sílu pozornosti.

Kundaliní či hadí síla je pojmenování, které tato vědomá energie obdržela, když tato energie má transformační povahu. Tvrdí se, že kundaliní přebývá spící na konci páteře, a když se probudí, rozvine se vystupující síla vědomí a prostupuje pak čakrami. Zatímco energie sleduje vědomí, energii je také možno použít k tomu, aby vědomí nasměrovala. Když ji stimulujeme, pak nám pomáhá v rozvinutí vyšších úrovní mysli. K tomuto účelu jsou vhodné jógové postupy, jako jsou mantry a pránajáma. Ale aby byly působivé, musí se provádět s uvědomováním. Jejich účelem je pomáhat procesu meditace.

Sledovat a rozvíjet energie, zvláště psychické síly, jako je kundaliní bez oddanosti či sebezkoumání může být nebezpečné. Jemná energie mysli není něčím, s čím bychom si mohli pohrávat nebo užívat pro osobní cíle. Není to nová senzace, vzrušující zkušenost nebo emocionální prožitek. Tuto energii není možné patřičně rozvinout, jsou-li naše emoce bouřlivé a neukázněné, a když náš styl života není čistý. Tuto energii musíme uvědoměle ctít a musíme se sami stát vhodnou nádobou. Některé pomůcky a metody, jako dýchání a mantry usnadňují její rozvinutí, jsou to však jen jemné pomůcky, které se nesmí používat s násilím.

Z tohoto důvodu byla kundaliní vždy uctívána jako Bohyně či božská síla, a proto by se s ní nemělo manipulovat. Když toto vezmeme na vědomí, pak je to zárukou správného užití. Kundaliní je posvátnou energií a vyžaduje úctu k posvátnému, jinak nezískáme žádný prospěch.

Kéž nás tato Bohyně všechny ochraňuje a vede nás všechny k nejvyšším možnostem. Její síle a vůli bychom se měli otevřít a neusilovat o pouhou manipulaci s touto energií pro naše omezené účely, když ona sama je neomezená.

 

David Frawley